Rebula 2016, Posestvo Berce
Proizvajalec: Posestvo Berce
Poreklo: Slovenija
Barva: Oranžno
Sladkorna stopnja: Suho
Letnik: 2016
Alkoholna stopnja: 13 % vol.
Količina: 0,75 l
Sorta: Rebula
Temperatura serviranja: 10 – 12° C

Za Rebulo lahko rečemo, da je zadnja leta v Vipavski dolini spet dobila na veljavi saj je dobila izredno podporo pri vseh, ki se ukvarjajo s pridelavo in promocijo vin.
Včasih se je z njo ni ravnalo ravno najbolje zato je bilo vino izredno slabe kvalitete. Kot že rečeno pa zopet dobiva na veljavi in je poleg češenj že sinonim za Brda.
Na to hladno zimsko popoldne sem si nalil kozarec macerirane Rebule posestva Berce iz Dornberka v Vipavski dolini.
Na oko je že v kozarcu takoj opaziti, da je bilo vino macerirano. O tem kaj je maceracija in kako poteka kdaj drugič, poenostavljeno rečeno pa, če belo vino pridelamo po postopku za rdeče, dobimo oranžno vino.
Maceracija izbrane Rebule poteka vse do konca fermentacije kar ji, da značilno zlato rumeno barvo z odtenki oranžne. Nato je vino še leto in pol odležalo v bariq sodu in po stekleničenju še naslednjih šest mesecev v steklenici preden je pristalo v kozarcu.
Na nosu sem takoj zaznal sladek vonj suhih breskev, ki se je nežno, v vsej svoji popolnost, zaključil z nežnimi odtenki citrusov.
Na okusu je zaznati nežne odtenke usnja in hrasta, ki v ustih pusti dolg po okus, ki mi je ostal v ustih še dolgo po tem, ko sem končal z degustacijo in pisanjem tega bloga. Čeprav so oranžna vina po naravi bolj kompleksna je maceriana Rebula posestva Berce povsem ne kompleksna in je po mojem osebnem mnenju zelo pitna.
Cena vina je seveda nekoliko višja kar zna odvrniti kakšnega skeptika, predvsem tistih pri katerih velja Rebula za manj cenjeno vino.
Vsekakor vino, ki ne sme manjkati v vinski vitrini pravega ljubitelja Vipavskih vin.
Popolno vino si seveda zasluži popolno oceno!
Končna ocena: 5
Kje kupiti: Spletna trgovina posestva Berce
**To je le moje osebno mnenje in ocena, svojo lahko dodate v komentarju spodaj**